Nuuksion kansallispuisto

Kansallispuistot ovat osa Suomen kansallista pääomaa ja myös globaalisti tarkeitä nähtävyyksiä. Tässä artikkelissa kerromme pääkaupunkiseudun merkittävimmästä kansallispuistosta, Nuuksion kansallispuistosta, ja sen nähtävyyksistä. Tutustu myös sivustomme muihin artikkeleihin, joissa kerrotaan maamme muista tärkeistä luonnon nähtävyyksistä.
Lähellä kaikkea
Nuuksion kansallispuisto sijaitsee kolmen kunnan, Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin, alueella, ja se perustettiin 25 vuotta sitten, vuonna 1994. Pinta-alaltaan puisto on 53 neliökilometriä. Eurooppalaisessa mittakaavassa kansallispuiston sijainti näin lähellä maan pääkaupunkia on harvinaisuus. Kansallispuiston alue on jäänyt vuosikymmenten saatossa asumattomaksi, sillä sen maasto on kallioinen ja soiden, joten se ei ole sopinut esimerkiksi maanviljelyyn.
Pääkaupunkiseudun partiolaiset ovat käyttäneet kansallispuiston metsiä jo vuosikymmeniä retkikohteenaan, ja nimeäminen kansallispuistoksi oli osittain heidän aloitteensa ansiosta. Kansallispuistoksi nimeämisen ansiosta alue on säilynyt kaavoituksen ulkopuolella.
Kymmeniä uhanalaisia lajeja
Nuuksion metsissä tiedetään olevan kymmeniä uhanalaisia eläin-, kasvi- ja sienilajeja. Puiston tunnuseläin on liito-orava, joka Suomessa ei vielä ole uhanalainen mutta maailmanlaajuisesti on. Liito-oravaa uhkaavat globaalisti ennen kaikkea metsähakkuut. Nuuksiossa liito-oravan elinolosuhteet ovat vielä hyvät, sillä sen asuinpaikaksi kelpaavia metsiä on alueella lähes 200. Harvinaisista linnuista Nuuksion metsissä viihtyvät esimerkiksi kangaskiurut ja kehrääjät. Näiden lintulajien uhka on niille sopivien luontoalueiden asteittainen katoaminen. Muualla Suomessa melko yleisiä karhuja Nuuksion metsissä vierailee vain harvoin. Nuuksion kaltaiset, suojellut alueet ovat elintärkeitä monien lajien säilymisen kannalta.
Hyvät liikenneyhteydet ja monipuoliset palvelut
Hyvä sijainti pääkaupunkiseudulla tarkoittaa myös sitä, että Nuuksio on helposti saavutettavissa myös julkisen liikenteen kulkuneuvoilla. Esimerkiksi retkeilykeskus Haukanpesälle pääset julkisilla kulkuneuvoilla helposti siten, että matkustat ensin lähijunalla Y, X, U, L tai E Helsingistä tai Pasilasta Espoon keskukseen. Sieltä voit edelleen jatkaa matkaa HSL:n bussilla 245 Kattilan suuntaan. Jää pois bussin kyydistä Haukkalammentien pysäkillä, josta kävelymatkaa Haukanpesälle kertyy noin pari kaksi kilometriä. Haukanpesä on helppo aloistuspaikka retkellesi, sillä siellä on tarjolla opastusta, välinevuokrausta sekä kahvilapalveluja.
Retkeilijöitä varten Nuuksion kansallispuiston alueella on lukuisia nuotio- ja leirintäpaikkoja sekä grillikatoksia, joissa retkeilijöillä on mahdollisuus tehdä tuli. Metsäpalovaroituksen aikana tulenteko on kielletty. Kansallispuistossa on maksullisia, erikseen varattavia nuotio- ja leirintäpaikkoja sekä kaksi vuokrattavaa tupaa, kota, savusauna sekä erilaisia kokoustiloja.
Opastuskeskus Haukkalammelta lähtee kaikkiaan neljä eri pituista, viitoitettua luontopolkua. Vaikeakulkuisimpiin kohtiin on tehty portaikko tai pitkospuut, joiden tarkoituksena on helpottaa liikkumista mutta myös suojella kallisarvoista luontoa liialliselta kulumiselta. Luontopolkujen pituus vaihtelee 2 kilometrin ja 7,5 kilometrin välillä.
Nuuksion kansallispuiston alueella on kaikkiaan 12 telttailualuetta, joissa voi yöpyä maksutta. Yhdeksällä alueella on nuotiokehä, puuvaja sekä kuivakäymälä. Telttailualueista voi nauttia esimerkiksi Haukanholmassa, Saarilammella ja Isoholmassa.
Luontokeskuksen aarteita
Nuuksion alueella sijaitsee myös ainutlaatuinen luontokeskus Haltia, jonka näyttelyt kattavat koko Suomen luonnon Lapin tuntureilta etelän saaristoihin. Kaikki luonnon vuodenajat ovat aistittavissa luontokeskuksen lukuisissa näyttelyissä. Rainer Mahlamäen suunnittelema rakennus on jo itsessään nähtävyys, sillä rakennus on saanut insipiraatiota kalevalaisesta tarustosta. Ympäristöystävällisyys on huomioita koko rakennuksen toiminnassa ja sitä ympäröivissä maisemissa. Erilaiset ryhmät voivat varata näyttelyihin opastuksen ja luontokeskuksessa on myös lukuisia kokous- ja juhlatiloja, joita yksityishenkilöt ja yritykset voivat varata käyttöönsä.