Esittely

Mikkelin seudun ympäristöpalvelut ylläpitää Urpolan luontokeskuksen toimintaa sekä huolehtii sen läheisyydessä olevasta luonnonsuojelualueesta. Luontokeskus toimii Mikkelin vanhimmassa, vuodelta 1782 peräisin olevassa asuinrakennuksessa Pikku-Urpolassa, jonne kootaan kesäkauden ajaksi vuosittain vaihtuva näyttely. Rakennuksesta löytyy myös tietoa Urpolan historiasta sekä Etelä-Savon luonnosta.

Luontokeskuksen tavoitteena on täydentää koulujen ja päiväkotien ympäristökasvatusta sekä tuoda esille ympäristöön ja luontoon liittyviä asioita. Luontokeskuksella järjestetään toimintatuokioita päiväkoti- ja koululaisryhmille. Ohjelma suunnitellaan vierailevan ikäluokan mukaisesti ja oppiminen tapahtuu toiminnallisesti lähiympäristössä. Erilaisia toimintatuokioita järjestetään myös aikuis- ja erityisryhmille. Lisäksi luontokeskuksella toimii kesä- ja heinäkuussa alakouluikäisille suunnattu luontokerho. Luontokeskus on auki toukokuun alusta elokuun loppuun. Luontokeskuksessa sinua opastavat oppaat, jotka ovat paikalla keskuksen aukioloaikoina.

Mainio retkikohde

Urpolan luontokeskus on virkistävä ja monipuolinen retkikohde lähellä Mikkelin keskustaa. Perheet, lapsiryhmät, turistit, työporukat ja yksittäiset luonnon- ja kulttuurinystävät löytävät luontokeskukselta omat mielenkiinnon kohteensa.

Luontokeskus sijoittuu Urpolan luonnonsuojelualueelle. Alueeseen pääsee parhaiten tutustumaan luontopolulla, joka polveilee Urpolan joen ja vanhan myllymiljöön tuntumassa. Rantojen rehevä lehtokasvillisuus tarjoaa elinympäristön monille linnuille ja pikkunisäkkäille ja mielenkiintoista katseltavaa luonnosta kiinnostuneille.

Polulla on kuvitettuja tauluja ja hyvällä onnella voi nähdä vilauksen Urpolan asukeista; saukosta tai koskikarasta. Polulle voi ottaa omat eväät mukaan tai paistaa makkaraa nuotiopaikalla. Polttopuita saa luontokeskuksen oppailta.

Pikku-Urpolasta löytyy myös kivitaiteilija Terhi Kastehelmen seinämaalaus sekä kivitaidetta.

Urpolan luontokeskus on tarkoitettu meille jokaiselle. Varaa itsellesi hetki aikaa ja lähde retkelle Urpolan luontokeskukseen ja uppoudu hetkeksi luonnonhelmaan.